Vaatwasser Reinigen:

De Vaatwasser is een echt gebruiksinstrument. Maar als de Vaatwasser Stinkt dan wordt het wat minder leuk. De vaat moet wel schoon en hygiënisch uit de machine komen. Lees hier hoe en wanneer u de Vaatwasser moet reinigen.


1
2
3
4
5
Stinkende Vaatwasser:

Veel mensen hebben klachten over nare luchtjes die uit de vaatwasser komen. Een Stinkende vaatwasser hebben is vies en vaak ook niet zo hygiënisch. Lees hier alles over een Stinkende Vaatwasser en wat u kunt doen tegen vieze...

Vaatwasser Reinigen

De Vaatwasser verwerkt dagelijks een hele berg met vuile vaat. Het is daarom ook logisch dat de Vaatwasser soms gereinigd moet worden. Want niet alles gaat via de afvoer naar buiten. En u wilt natuurlijk wel dat de vuile vaat er schoon en hygiënisch uit blijft komen toch? Daarom hier een aantal tips om de vaatwasser te reinigen.

Vaatwasser Stinkt

Een veelgehoorde klacht is dat de Vaatwasser Stinkt. De beste omschrijvingen zijn naar “rotte vis” of “rotte eieren”. Meestal is het de Vaatwasser die stinkt maar soms ook zelfs de vaat die uit de vaatwasser komt. Meestal wordt het stinken van de vaatwasser veroorzaakt door een verstopt filter / putje. Of doordat hier zaken in liggen te rotten. Ook komt de lucht vaak van de rubbers in de Vaatwasser. Vooral achter de rubbers hoopt het vuil zich op. Het op de juiste manier reinigen van de Vaatwasser helpt enorm in de schoonheid van de vaat en de stank uit de vaatwasser. Lees daarom hieronder de juiste schoonmaaktips!

Wanneer Reinigen:
Het wanneer is misschien nog wel het moeilijkste te bepalen. Gebruikt u de vaatwasser dagelijks of slechts periodiek. En als u hem gebruikt is het dan alleen licht-vuile vaat of ook zeer vuile vaat zoals pannen en niet afgespoelde borden?

U kunt natuurlijk actie ondernemen wanneer de vaat niet volledig schoon meer uit de machine komt of wanneer de vaatwasser begint te ruiken. Maar eigenlijk bent u dan al een beetje te laat.

De vuistregel voor het reinigen van de vaatwasser is als volgt:

 • Indien u de vaatwasser dagelijks gebruikt met vuile vaat dan schoonmaken om de 8 tot 10 weken.
 • Indien u de vaatwasser dagelijks gebruikt met licht-vuile vaat dan schoonmaken om de 16 tot 20 weken.


Mocht u nu de vaatwasser om de dag gebruiken met vuile vaat dan kunt u natuurlijk reinigen om de 16 tot 20 weken.

Hoe Vaatwasser Reinigen:
Om de vaatwasser goed te reinigen is het goed om een paar stappen te doorlopen:

 • Haal al het vuil uit de filters. Het filter bevindt zich vaak onderin de machine. Hier stapelen grove vuilresten zich op. Deze restanten zijn een goede ophopingsplek voor kalk en vet.
 • Doe een flinke scheut (kopje) azijn in de machine en snij een citroen in 4 delen en plaatst deze ook in de machine. Geen vuile vaat in de machine plaatsen en een keer de machine op het hoogste programma laten draaien met de citroen en de azijn. Deze combinatie verwijderd de vetten en kalkaanslag.
 • Reinig de rubbers (en vooral de achterkanten) van de vaatwassersdeur met allesreiniger en wrijf ze daarna in met talkpoeder.
 • Mocht bovenstaande methode geen effect hebben dan kun je in de supermarkt speciale Vaatwasser Reiniger halen. Deze ontkalkt en ontvet nog beter en grondiger.
 • Maak de gaatjes van de sproeiarmen schoon d.m.v. een spijkertje of tandenstoker. En leg de sproeiarmen 1x per jaar een nachtje in een badje soda.
 • Hang tenslotte een Vaatwasser Geurtje in de vaatwasser voor een nog frissere geur iedere keer als je de vaatwasser opent. Deze geurtjes zijn ook in de supermarkt te verkrijgen.
 • Laat ook een paar keer per week de deur een nachtje open staan zodat er voldoende frisse lucht in de vaatwasser komt.


Hoe vooral niet te reinigen:
Ondanks de vele trucks die online te vinden zijn is het verstandig onderstaande tips vooral niet te gebruiken voor het reinigen van uw vaatwasser.

 • Gebruik GEEN soda in de machine want deze tast het RVS en de elementen aan.
 • Gebruik geen losse Dreft of Calgonit van de Wasmachine. Uiteraard kan de speciale Vaatwasser Calgonit wel gebruikt worden.
 • Leeg spoelen. Uiteraard kan een programma draaien zonder vaat helpen tegen bepaalde vuilaanslag maar het grove vuil als vet en kalkresten krijgt u hiermee niet weg. Eigenlijk is het zonde van het water en de energie. Gebruik liever tijdens deze spoelbeurt de hiervoor genoemde materialen voor een goede en complete reiniging.


Goed de Vaatwasser Reinigen is moeilijker dan misschien in eerste instantie verwacht. Om het goed te doen moet je al snel 10 min tot een kwartiertje uittrekken elke 2 a 3 maanden maar dan blijft de vaat wel schoon en de vaatwasser lekker hygiënisch en fris.

Vaatwasser Koopgids

In onze koopgids geven we extra informatie over vaatwassers. Zo geven we u tips bij het kopen van een vaatwasser, bieden uitgebreide specificaties met uitleg en geven u advies als de vaatwasser kapot is. Bekijk alle tips en trucs online en zie welke onderdelen er allemaal in de vaatwasser zitten. Heeft u zelf leuke toevoegingen, laat het ons dat weten!