Inbouw Vaatwasser

De Inbouw Vaatwasser is natuurlijk gewoon een Vaatwasser maar dan met de mogelijkheid om ingebouwd te worden in de keuken. Vaak is de Inbouw Vaatwasser Geïntegreerd waardoor hij mooi past bij de keuken.


1
2
3
4
5
Passen en Meten

Het Inbouwen van een Inbouw Vaatwasser is moeilijker dan je zou verwachten. Het belangrijkste gereedschap is je meetlat. Want door goed te meten en met onderstaande tips is ook het inbouwen van een inbouw vaatwasser makkelijk.

Inbouw Vaatwasser

In dit stuk leest u belangrijke tips en informatie m.b.t. de Inbouw Vaatwasser. Een Inbouw Vaatwasser is voor veel mensen noodzakelijk of gewenst. Want een Inbouw Vaatwasser staat mooier in de keuken en vaak zit de water aansluiting / afvoer achter het keukenblok waardoor ook de keuze van plaatsing beperkt wordt naar een inbouw vaatwasser.

Gelukkig zijn er erg veel Inbouw Vaatwassers. Dus een keuze maken tussen de modellen is niet zo moeilijk. Ieder merk heeft zijn eigen modellen met bijbehorende plus- en minpunten.

Toch zijn er zeker wel zaken waarop u moet letten als u een Inbouw Vaatwasser gaat Kopen.

Verschillen Inbouw Vaatwassers
Allereerst is er verschil tussen een “Inbouw Vaatwasser” en een “Volledig Geïntegreerde Inbouw Vaatwasser”. De gewone Inbouw Vaatwasser heeft wel de formaten om heb in te kunnen bouwen en ook is het plaatwerk en het boven deksel geschikt voor inbouw maar de deur is een gewone deur zoals een vrijstaande vaatwasser die heeft. Daarin tegen heeft de Volledig Geïntegreerde Inbouw Vaatwasser geen mooie deur maar een vlakke deur met schroefgaten waar u zelf een deurpaneel op kunt bevestigen. Bij de meeste keukens wordt zo’n deurpaneel geleverd of is deze gemakkelijk aan te vragen. Door gebruik te maken van het deurpaneel valt de Inbouw Vaatwasser helemaal niet meer op. Uw vaatwasser is met het voorpaneel geblindeerd in de keuken waardoor het gewoon op een keukenkastje lijkt. Let bij het kopen van de Inbouw Vaatwasser dus altijd goed op of deze enkel inbouw is of volledig geïntegreerd.

Formaten Inbouw Vaatwasser
Dan de formaten van een inbouw vaatwasser zijn vrijwel identiek aan die van een gewone vaatwasser. Ook hier zijn er wel wat verschillen. Er zijn 3 verschillende soorten maar omdat het nieuwe compact tafelmodel bijna niet als inbouw variant te verkrijgen is beperkt dat de keuze tussen een standaard vaatwasser en een smalle vaatwasser. De standaard vaatwasser is de meest voorkomende variant en heeft ruimte voor 11 tot 15 couverts. De hoogte is ongeveer 80 cm en de breedte is +/- 60 cm. De Mini Vaatwasser daarentegen heeft ruimte voor 8 tot 10 couverts en is ongeveer 45 cm hoog en 60 cm breed. Deze variant vaatwasser is een stuk moeilijker te verkrijgen dan de standaard inbouw vaatwasser.

Voor de inbouw vaatwasser is het heel belangrijk dat u rekening houdt met de nisruimte. De nisruimte is de totale breedte, hoogte en diepte van het gat waarin de vaatwasser geplaatst kan worden. Als eerste moet u deze ruimte goed en nauwkeurig opmeten. U kunt geen vaatwasser kopen die op de millimeter exact in de ruimte past. U moet namelijk rekening houden met de slangen aan de achterzijde, gelijdingsplaten aan de zijkanten en/of bovenkant. En ruimte voor de stelvoetjes zodat de inbouw vaatwasser ook waterpas gezet kan worden. Kijk dus goed waar de aansluitingen zitten voor de stroom en het water, want waar een aansluiting zit kan geen inbouw vaatwasser staan. Zorg dus altijd dat u in de diepte voldoende ruimte heeft en reken aansluitingen (mits ze in een ander kastje zitten) niet mee als ruimte in de diepte. In de hoogte is het goed om ongeveer 0,5 mm ruimte te houden voor het stellen en aan de zijkanten is het ook aan te raden om een paar mm speling te houden. Koop de inbouw vaatwasser dus nooit pas aan de nismaat maar hou altijd een beetje speling als u zeker wilt zijn van een nette en goede inbouw.

Inbouw Vaatwasser Aansluiten
Mocht u voor het eerst een inbouw vaatwasser plaatsen dan is er een grote kans dat u nog stroom en water aansluitingen moet maken. Zorg ervoor dat het stopcontact voor de stroom op ongeveer 50 cm hoogte zit naast de locatie van de vaatwasser (bijvoorbeeld het kastje ernaast). Ook voor het water is het aan te raden deze in het kastje ernaast te maken.

De afvoer is meestal al aanwezig bij de wasbak. Maak een aftakking op de bestaande water afvoer op zo’n 60 cm hoogte.

Vaak moet u voor het inbouwen van de vaatwasser het boven deksel verwijderen. Alle informatie vindt u in de gebruikershandleiding. Stel de vaatwasser op maat wanneer deze half in de nis geschoven is en schuif hem pas op zijn plaatst wanneer hij netjes en waterpas staat.

Als er nog een voorpaneel op de inbouw vaatwasser moet komen dan bevestigd u deze met montagekit of een speciaal meegeleverd frame waarin kleine schroefjes kunnen. De voorkeur heeft het frame samen met voldoende montagekit voor extra stevigheid. Monteer als laatste de plintstukken en de inbouw vaatwasser staat op zijn plaats!

Specificaties Inbouw Vaatwasser
Qua specificaties zijn de meeste inbouw vaatwassers identiek aan hun vrijstaande broers en zussen. De laatste jaren is het verbruik enorm omlaag gegaan waardoor er nu ook inbouw vaatwassers zijn met een A+ en A++ label.

Inbouw Vaatwasser Kopen
Meer weten? Kijk rustig rond op Vaatwasservergelijk of vraag het ons! Een Inbouw Vaatwasser Kopen doet u slim en goedkoop op Vaatwasservergelijk.

Vaatwasser Koopgids

In onze koopgids geven we extra informatie over vaatwassers. Zo geven we u tips bij het kopen van een vaatwasser, bieden uitgebreide specificaties met uitleg en geven u advies als de vaatwasser kapot is. Bekijk alle tips en trucs online en zie welke onderdelen er allemaal in de vaatwasser zitten. Heeft u zelf leuke toevoegingen, laat het ons dat weten!